Skip to main content

ABAH !

HADIAH BUAT ABAH*

cawan ni kuhadiahkan khusus buat abah..~untuk hari lahir abah~
abah terharu....
itu yang membuatkan aku hampir mengalirkan air mata...
aku sebak dengan kata-kata abah...
"la,ni hadiah untuk abah?buat susah-susah ja...mesti mahal ni....."
*"takdalah abah,murah jaa..ni semua dari anak-anak abah...bacalah kad tu...
Kata-kata inilah yang membuatkan aku gembira...
Aku teringat lagi  petang sebelum abah balik pahang....
"abah,bawak balik tau cawan tu...."
*"abah ingat nak tinggal cawan tu..abah simpan dalam almari...sayang nak guna...
"laa....abah bawak la balik...gunalah cawan tu..abah boleh minum guna cawan tu...
*ok,nanti abah letak dalam beg siap-siap...
terharu aku..........................

petang tu aku sengaja bawak keluar cawan tu dalam almari dan letak atas meja dalam bilik abah dan mak....
aku saja uji abah lupa ke tak bawak balik pahang...
bila aku tengok balik...
cawan tu tinggal sebiji atas meja...
rupanya abah tinggal sebiji untuk aku...
aku rasa amat terharu...
sebelum abah bertolak...
abah sempat lagi kata...
"kak cik,abah dah bawak tu"
Tuppp...
tahan air mata ku supaya tak menitis depan abah....
senyuman abah selebar cawan smiley tuuu....
ku tujukan kisah ini sebenarnya adalah untuk dikongsikan dan dijadikan tauladan bersama...
aku mahu dia tahu yang aku AMAT,AMAT,AMAT menyayanginya...

*moga kita diberi kesempatan oleh ALLAH untuk membahagiakan mereka sebelum mereka menutup mata..
kejayaan kitalah kebahagiaan mereka....

Comments

Popular posts from this blog

cara kak nik nur madihah belajar !

Kewajipan terhadap agama dan kecemerlangan akademik mestilah dilaksanakan seiringan kerana kita tidak mahu sekadar berjaya di dunia sahaja, sedangkan kejayaan di akhiratlah yang kekal abadi. Demikian tegas Nik Nur Madihah bt Nik Mohd Kamal, pelajar cemerlang SPM 2008 ketika ditemuramah oleh wartawan ISMA di rumahnya di Pengkalan Chepa, Kelantan baru-baru ini. Pencapaian Nik Nur Madihah mendapat 20A telah ‘menggemparkan’ negara kerana kejayaan ini diperolehi dalam keadaan hidup beliau yang serba daif seperti yang dipaparkan oleh media massa. Ikuti wawancara penuh saudari Nik Nur Madihah bersama wartawan-wartawan ISMA (Muadz Mohammed Zain, Norzafry Norhalim dan Mohd Rusman Arief A Rahman) yang berkesempatan mendengar sendiri rahsia-rahsia di sebalik kejayaan luar biasa beliau. (W – Wartawan ISMA, M – Nik Nur Madihah) [W] Boleh saudari ceritakan sedikit sebanyak tentang latar belakang diri, keluarga dan pendidikan? [M] Pertama sekali, terima kasih kepada pihak ISMA kerana sudi mengunjung…

ujian...!

ya ALLAH..
kuatkan aku...
jika aku lemah..
kuatkan aku..
jika aku jatuh...
kuatkan aku..
jika aku tersungkur..
kuatkan aku...
apabila manusia berburuk sangkakan aku.
kuatkan aku
jika aku diuji dengan cinta manusia..
yang sememangnya tidak kekal..
ya ALLAH..
berikan kekuatan padaku..
agar aku sentiasa teguh padamu...
supaya diriku sentiasa beriman padamu...
ya ALLAH..
aku akan cuba sdaya upaya agar aku...
sentiasa teguh...
apabila dikurniakan ujian dariMu...
...

Allah sebaik-baik perancang! ^_^

Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua. Hai hai kepada newcomer yang mungkin tiba-tiba terjumpa/terbaca blog saya atau yang dah lama mengikuti saya.

Lama dah kan saya tak update apa-apa. Berhabuk gila (jangan guna bahasa ni, ni bukan bahasa BM ok and tak sesuai nak buat karangan :P) blog sebab lama tak bukak. Lepas tu, design blog lama sangat tak tukar. Bila tengok balik dah tak menarik. Nantila saya tukar. Nak buat pembaharuan sikit. Tengok macam mana tahap kerajinan nanti.

Masa tu ada tapi ilham untuk menulis tu tak berapa nak datang. Ni la ilham ada datang sikit, so saya curi-curi masa untuk menulis. Berapa lama dah tak menulis dalam blog. Zaman kerajinan menulis blog masa sekolah menengah dah berlalu. Bila baca balik nak tergelak pun ada. Tapi takpe, itu semua kenangan dan pengalaman saya berjinak-jinak dalam penulisan (ada je penulisan lain yang saya dah buat tapi malu nak publish kat sini sebab kita tak pandai/ tak expert sangat nak menulis. Hehehe)

Okayy. Habis dah cerita pasa…