Skip to main content

Bangun saat kau Rebah dan tak mampu berdiri




Bangun saat kau rebah dan tak mampu berdiri.

Ya.
Aku seorang manusia dan insan yang lemah.
Kadangkala kuat.
Kadangkala lemah. Rasa penat. Rasa tak berdaya.
Itu lumrah kehidupan.

Image result for motivational quotes



Aku sering memberi semangat dan motivasi terhadap rakan-rakanku.
Kadang-kadang mereka berasa "down' 
aku datang dengan kata-kataku , memulihkan semangat  mereka.
Meskipun aku ini bukanlah seorang yang 'master'.
But, I really try my best to comfort them with my words.
Why? Because Abah  always comfort me with those words.
dan why? 
Sebab aku jugak mengalami perasaan yang sama seperti mereka.
Bila aku rasa down, aku cuba untuk act cool.
Padahal dalam hati ni hanya Allah sahaja yang tahu.



Namun, aku harus bangkit. Tegak berdiri. Terus belajar untuk tidak menangis. Belajar untuk tidak merungut atas apa yang berlaku.
Abah sentiasa ajar aku untuk kuat'
itu yang aku pegang selama ni.
Without them, I will not be as what I am now.
  


"Salam buat anak abah ( kakcik). Teruskan berusaha dan berusaha.
Penat, letih dan jemu adalah perkara biasa yang kita hadapi dalam usaha mencapai kejayaan.
Seperti yang pernah abah cakapkan, jadikan segala rintangan dan cabaran  sebagai peransang untuk kita bekerja lebih gigih dalam usaha mencapai kejayaan 
Tidak ada jalan  mudah atau jalan pintas untuk berjaya dengan cemerlang melainkan bersemangat kental dan bekerja kuat. 
Setelah kita berusaha dengan gigih, dengan melalui pelbagai rintangan, seterusnya bertawakallah kepada Allah. Jangan mudah berputus asa.
Berusahlah dan terus berusaha.
Abah dan mak sentiasa mendoakan kakcik. Amin"


Aku baca "whatsapp" yang abah hantar setiap kali ada masalah.
Sem ni memang agak tough untuk aku. Dan kadang-kadang rasa nak putus asa.
Banyak kerja yang perlu diselesaikan. Test, Lab Report, Assignment, program U, etc.
Ada sampai satu tahap, aku rasa down sangat dan rasa amat perlukan rehat.
Aku beli tiket bas balik penang tanpa fikir panjang, and balik keesokan harinya.(Mujur ahad tu cuti, jadi cuti panjang sikit la).
Aku balik Penang pun dalam keadaan banyak assingnment yang tak siap plus hari isnin pagi ada test.
Masa tu aku tak fikir dah. Aku fikir yang aku nak rehat je.
Aku cuti dan rehat kat rumah selama 4 hari. Can you imagine? What a relief.
Dengan bekalan buku yang aku bawa sampai ke rumah. Sesambil tu aku pun study la jugak walau takda la well-prepared sangat untk test hari isnin :(
But, I said to my Abah and Mak, not to worry about me, I can handle it myself
dan aku cakap kat diri aku yang aku tak menyesal balik rumah. Sebab aku just nak rest.
I just need some rest.
Pagi isnin aku sampai Tesco (Stesen Bas Kota Bharu), and cari teksi untuk balik USM.
Aku naik teksi sensorang pukul 4 pagi, waktu tu aku berdoa je agar semuanya selamat.
Nak balik punya pasal, snggup aku redah onak duri. huhu
Lepas sampai je, aku tak tido dah dan study la apa yang patut sebab berapa jam lagi nak test.



Ya. aku akui aku lemah dan sentiasa memerlukan sokongan orang disekelilingku.
Moga Allah mempermudahkan segala urusan aku dan kita semua.
The moral value is. Sometimes we feel that we are well-prepared and do not need anybody in our life.
But
Actually we need all this people around us so that we could gain strength 
and sentiasa bersemangat untuk lalui hari-hari yang mendatang.

Precious people, credit to : Abah, Mak, Adik-beradik, sahabat-sahabat

Love,
Normala Hayati

normalahayatinanyan.blogspot.my
Usmkk 
Kelantan
7/5/2016

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

cara kak nik nur madihah belajar !

Kewajipan terhadap agama dan kecemerlangan akademik mestilah dilaksanakan seiringan kerana kita tidak mahu sekadar berjaya di dunia sahaja, sedangkan kejayaan di akhiratlah yang kekal abadi. Demikian tegas Nik Nur Madihah bt Nik Mohd Kamal, pelajar cemerlang SPM 2008 ketika ditemuramah oleh wartawan ISMA di rumahnya di Pengkalan Chepa, Kelantan baru-baru ini. Pencapaian Nik Nur Madihah mendapat 20A telah ‘menggemparkan’ negara kerana kejayaan ini diperolehi dalam keadaan hidup beliau yang serba daif seperti yang dipaparkan oleh media massa. Ikuti wawancara penuh saudari Nik Nur Madihah bersama wartawan-wartawan ISMA (Muadz Mohammed Zain, Norzafry Norhalim dan Mohd Rusman Arief A Rahman) yang berkesempatan mendengar sendiri rahsia-rahsia di sebalik kejayaan luar biasa beliau. (W – Wartawan ISMA, M – Nik Nur Madihah) [W] Boleh saudari ceritakan sedikit sebanyak tentang latar belakang diri, keluarga dan pendidikan? [M] Pertama sekali, terima kasih kepada pihak ISMA kerana sudi mengunjung…

Bersabar lah wahai adikku.. Kuat dan cekalkanlah hatimu~

Asalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh..
apa khabar semuanya..diharapkan semuanya sihat-sihat blako..
aku..alhamdulillah..masih meneruskan perjuangan aku sebagai seorang pelajar..
menuntut ilmu dan mengaut nya sebanyak yang mungkin..
semampu yang boleh..
ilmu takkan pernah habis dipelajari kerana ilmu amat luas ..
tak terhitung nilainya..
diharapkkan kamu semua juga ..jangan pernah jemu untuk mempelajari..
ilmu dunia dan juga ilmu akhirat..
jangan pernah putus asa yaa..
Pesanan ini juga buat diriku yang sering alpa ..
yang sering lalai..
yang sering leka..
kita sama-sama bangkit dan cuba untuk bergerak dan berjalan tanpa henti menuju kejayaan..
teringat pada kata-kata akak mas( kakak usrah ku) sewaktu kami berbual-bual..
katanya" kalau kita hanya mengejar dunia, maka kita hanya akan mendapat dunia sahaja..tetapi jika kita mengejar akhirat maka kita akan mendapat kedua-duanya iaitu dunia dan akhirat"..
aku hanya tersenyum mendengar kata-katanya..
sesungguhnya memang ada kebenarannya..
aku be…

Doaku sentiasa ada dan takkan putus buat kalian. Terima kasih melahirkan dan membesarkan ku.

Doaku sentiasa ada dan takkan putus buat kalian. Terima kasih melahirkan dan membesarkan ku.
Pada saat aku menulis ini, aku sebenarnya rindu sangat pada Abah dan Mak di Kampung. Lama tak berjumpa, rindu nak makan masakan mak, rindu nak berborak panjang dengan Abah, rindu nak masak sama-sama, rindu yang bermacam.
Doaku agar ALLAH sentiasa memelihara kalian, menjaga kalian, mengurniakan kebahagiaan, menghilangkan kedukaan pada diri kalian. Doaku sentiasa ada dan takkan pernah putus buat kalian. Kerana kalian lah aku hidup pada hari ini. Kerana kalian lah aku berdiri teguh di Bumi ini. Syukur pada Allah. Terima kasih pada Abah dan Mak.
Syukur pada Allah kerana mengurniakan aku  Insan yang bernama Abah dan Mak. Sesungguhnya aku seorang yang bertuah! Kita semua sangat bertuah kerana kita mempunyai Mak Ayah. Cuba kalian bayangkan kalau hidup kita tanpa mereka. Seorang diri. Tiada siapa yang membimbing. Tiada siapa yang menjaga mahupun mendidik. Pasti kucar kacir kan.


Sayang perlu ditunjuk, bukan…